Gönderen Konu: MEYVECİLİKTE BORDO BULAMACI KULLANIMI VE ÖNEMİ  (Okunma sayısı 39517 defa)

Çevrimdışı exclusive

  • Acemi Üye
  • **
  • İleti: 74
    • Profili Görüntüle
MEYVECİLİKTE BORDO BULAMACI KULLANIMI VE ÖNEMİ
« : 05 Nisan 2008, 15:31:35 »




Bordo bulamacı, göztaşı (Bakır Sülfat %98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Bordo bulamacı çok sayıda mantari ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbaharda (yaprakların ¾’ü yada tamamı döküldüğünde) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Bazı meyvecilerimiz bordo bulamacına meyve ağaçlarının aspirini diye adlandırmaktadırlar. Kısmen doğru kabul edebileceğimiz bir tabirdir. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. Bordo bulamacı kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi, bakır sülfat (göztaşı) ve kireç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Ancak hazır bordo bulamacı kullanılması halinde, kullanma dozunun önceden iyi bilinmesi gerekmektedir.

Bordo Bulamacının Hazırlanışı Bordo bulamacının dozları,  kullanılacağı zamana göre değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları %2 ve %1’liktir. Aşağıda örnek olarak verilen %1’lik bordo bulamacının hazırlanışı esas alınarak diğer oranlarda bordo bulamacı hazırlanabilir. %1’lik Bordo Bulamacının  Hazırlanışı (10 Litre yani yaklaşık bir sırt tulumbası için ) Için Gerekli Madde Ve Malzemeler:

•       100 gr göztaşı ve 100 gr sönmüş kireç (veya 50 gr sönmemiş kireç),

•       20 litrelik 1 adet plastik kova,

•       Yaklaşık 1 m uzunluğunda ağaçtan iki adet sopa.

  100 gr sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak ayran kıvamına getirilir. Benzer şekilde 100 gr göztaşı ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak 2 litreye tamamlanır. Ilaçlama pompasına (örneğin; 10 lt lik) deposuna bir miktar su (1-2 litre) konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek yavaş yavaş boşaltılırken bir yandan da devamlı karıştırılır. Böylece açık mavi renkli bir bulamaç meydana gelir.Ilaçlama pompası (pulverizatör) su ilavesiyle 10 litreye tamamlanır. Böylece %1 lik 10 litre ,bordo bulamacı hazırlanmış olur. Siz bu ölçüleri kullancağınız alan ve miktara göre uyarlayarak kullanabilirsiniz.

Bordo Bulamacını mutlaka kontrol ediniz . Usulüne uygun olarak hazırlanan bordo bulamacının mavi renkte, nötr veya alkali olması arzu edilir. Tek başına göztaşı eriyiği yakıcıdır. Konulan kirecin yeterli gelip gelmediğini kontrol etmek için 3-5 cm boyunda, passız,  parlak bir çivi hazırlanan bordo bulamacına batırılarak 4-5 dakika bekletilir ve sonra çıkarılır. Çivi üzerinde esmer, kırmızı bir leke meydana geldiyse biraz daha kireçli su ilavesi gereklidir. Şayet çivi olduğu gibi lekesiz çıkar ise ilaç iyi hazırlanmış ve kullanıma hazır demektir.

Bordo Bulamacı hazırlanırken ve kullanırken dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Öncelikle Bordo bulamacı hazırlanırken demir, saç gibi metal kaplar kullanılmamalıdır. Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine, göztaşı eritilmiş su ilave edilir. Tersi durumda kimyasal tepkime değişeceğinden istediğimiz etki bulamaçta oluşmaz. Ilaçlama tankına sönmüş kireç eriyiği ve göztaşı eriyiği boşaltılırken süzgeçten geçirilmesi gerekir. Süzgeç kullanılmaz ise bazı artık parçacıklar ilaçlama aletinin memesini tıkar.  Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmamalıdır. Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru aşırıya kaçmadan, yıkama şeklinde (boş, kuru dal kalmadan tüm gövde) ilaçlama yapılır. Ilaçlamadan sonra 10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir. Hazırlanan ilacın en geç bir gün içinde kullanılması tercih edilir. Hemen kullanılmayacaksa hazırlanmış olan 10 litre bordo bulamacına 20 gr şeker yada 0,1 litre yağsız süt karıştırılmak suretiyle 15-20 gün muhafaza etmek mümkündür. Bordo bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti temizlenmelidir.

Bordo bulamacı Elma ve armut kara lekesi, armutlarda memeli pas, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı, monilya, eriklerde cep hastalığı, kayısı ağaçlarında sürgün ve dal yanıklığı, kayısılarda yaprak delen, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma, kiraz dal yanıklığı , şeftali yaprak kıvırcıklığı, şeftalide yaprak delen, meyve ağaçlarında armıllarıa kök çürüklüğü, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü hastalıklarına karşı kullanılabilmektedir. Yukarıda belirttiğim gibi bazı çiftçilerinde adlandırdığı bir nevi aspirin. Daha geniş bilgi için uzman kişilere danışmayı ihmal etmeyiniz. Bu haftalık bu kadar haftaya görüşmek dileğiyle ürününüz bereketli olsun.



Ziraat Mühendisi
Bekir Çakır

« Son Düzenleme: 09 Aralık 2014, 16:41:36 Gönderen: admin »

Mühendis Forum

MEYVECİLİKTE BORDO BULAMACI KULLANIMI VE ÖNEMİ
« : 05 Nisan 2008, 15:31:35 »

Çevrimdışı serkan2812

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: MEYVECÝLÝKTE BORDO BULAMACI KULLANIMI VE ÖNEMÝ
« Yanıtla #1 : 17 Mayıs 2009, 13:41:33 »

Teþekkürler
« Son Düzenleme: 17 Mayıs 2009, 13:42:17 Gönderen: serkan2812 »