Gönderen Konu: Ekmek tasarruf klavuzu  (Okunma sayısı 10274 defa)

Çevrimdışı asuman fahri

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 28
    • Profili Görüntüle
Ekmek tasarruf klavuzu
« : 19 Ekim 2008, 21:28:38 »
Ekmek tasarruf klavuzu


Sogumus ekmek, bayatlamis demek degildir. Ekmek israfini onlemek icin, her seyden once soguk ekmegi bayat kabul etmemek gerek. Orta derecede bayat ekmek, taze ekmekten daha az lezzetli olmasina ragmen, daha az besleyici degildir.


Tuketebilecek kadar ekmek alinmali


Her gun ayni miktarda ekmek alma aliskanligi yanlistir. Bazi gunler, yemek turune gore, ekmek ihtiyaci daha az olabilir. Ornegin, makarna veya borek ile birlikte daha az ekmek tuketilir. Ekmegi firindan yeni cikmisken aliyorsaniz, tazeligin cazibesine kapilip ihtiyactan fazla almamalidir.


Ekmek uygun sartlarda saklanmali


Uzmanlar, ekmegin yeterince sogumasindan sonra ambalajlanmasini ve derin dondurucuda saklanmasini oneriyorlar. Ekmek, -18 derecede gorunur bir degisime ugramadan aylarca saklanabilir.


Tuketiciler Birligi Genel Baskani Bulent Deniz:
Beyazlatilmis undan yapilan ekmekler alinmamali


Turkiye'deki en onemli gida maddelerinden biri olan ekmek, bircok yerde hijyen kosullarina riayet edilmeden uretiliyor. Yeterince pismemis, yanik, su ve tuz orani dengesiz, mayalanma surecine uyulmayan, yagda kizartilmis kadar yagli ekmekler bircok yerde satiliyor. Tuketiciler Birligi Genel Baskani Bulent Deniz, tuketicilerin bu konuda cok dikkatli olmasi gerektigini soyluyor. Deniz, ozellikle "potasyum bromat" yani beyazlatici madde bulunan ekmeklerin alinmamasi gerektigini aktariyor. Ayrica dikkat edilmesi gereken bir diger unsur ise kepekli ekmek. Cunku satilan bircok kepekli ekmek gercekten kepekli ekmek degil. Bu yuzden ekmek alinirken icerisinde kullanilan malzemelerin orani bilinmeli.


Bayat ekmegi nasil degerlendirelim?


* Bayat ekmegi degerlendirmenin en basit ve en bilinen yolu, kofte harcinin icine katmaktir.

* Ekmek firinda veya acikta bekletilerek kitirlastirildiktan sonra ogutulup galeta unu haline getirilir. Galeta unu, kofte yaparken, ekmek yerine harca katilabilir.

* Bayat ekmegi kup kup kesip firinda kitirlastirdiktan sonra corbalarin icine atarak degerlendirebiliriz.

* Bayat ekmegi yumusatmak istenirse ekmek dilimleri bir kevgire konulur; kevgir, su dolu bir tencerenin uzerine oturtulup kapatilir. Su kaynadikca, ekmegi nemlendirip yumusatir.

 

***

||||| TARIFLER ||||||||||


Ekmek corbasi


Malzemeler: 150 gr ekmek ici, 200 gr suzme yogurt, 10 su bardagi et suyu, 1 cay kasigi kirmizi biber, 1 corba kasigi tereyagi, 1/2 tatli kasigi tuz.


Yapilisi: Elde ufalanan ekmek ici aksamdan yogurt ile bir kapta iyice karistirilir. Ertesi gun yeniden iyice karistirilir. Bir tencerede et suyu kaynatilir. Yogurtlu ekmek ici, karistirilarak et suyuna yedirilir. Tuzu da ekledikten sonra hafif ateste 5 dakika daha kaynatilip ocaktan alinir. Bir tavada kizdirilan tereyagina kirmizi biber katilarak karistirilir. Sonra corbaya ilâve edilir. Corba sicak sicak icilir.

***

Peynirli bayat ekmek koftesi


Malzeme: 1 adet bayat ekmek, yarim kalip sert beyaz peynir, 1 demet maydanoz, 2 yumurta, 1 adet orta boy sogan, kofte bahari, tuz ve pul biber, galeta unu.


Yapilisi: 1 adet bayat ekmek, uzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanir. Icine yarim kalip sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz dogranir; 2 yumurta kirilir; 1 adet orta boy sogan rendelenir; tuz, kofte bahari ve pul biber katilir. Karisim yogurularak kofte seklinde parcalara ayrilir. Kofteler once una, sonra cirpilmis yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanip kizgin yagda kizartilir. Uzerlerine kurdan batirilarak servise cikarilir.

***

Bayat ekmek kanepesi


Bir kabin icinde 1 corba kasigi salca, yarim cay bardagi sivi yag, 1 tatli kasigi kekik, yarim cay bardagi sut, 200 gr ezilmis beyaz peynir, 2 yumurta iyice karistirilir. Bu karisim, kanepe seklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine surulur. Dilimler, firin tepsisine dizilir; hafif pembelesinceye kadar kizartilir. Kizartilmis dilimlerin uzerine 1'er ince dilim domates; bunun uzerine de 2 ince dilim sosis yerlestirilir. Kanepeler, kurdanli olarak servis tabagina alinip, sogutmadan, kivircik marul yapraklari esliginde servise cikarilir.

***

Visneli ekmek tatlisi


Malzeme: 1 kilo toz seker, 5 su bardagi su, 1 kilo visne, 2 adet bayat ekmek, krema veya kaymak.


Yapilisi: Bayat ekmekten 2 cm kalinliginda dilimler kesilir. Kabuklar duzgunce kesilerek cikarilir. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parcaya ayrilir; firin tepsisine dizilir. Orta isida hafif pembelesinceye kadar kizartilir. 1 kg toz seker, 5 su bardagi su, bir tencerede kaynatilip surup yapilir. Cekirdekleri cikarilmis 1 kg visne, suruba katilir; 1-2 tasim kaynatilir. Visne taneleri bir tabaga alinir. Atesten alinan visne surubu, sogumadan, kizartilmis ekmek dilimlerinin uzerine kepce ile gezdirilir. Sonra tepsi agir ateste tutularak, icindeki surup, koyulasana kadar kaynatilir. Ara sira tepsi hafifce sallanarak, ekmeklerin dibe yapismamasi ve surubu iyice emmesi saglanir. Surup koyulasinca, tepsi atesten alinip sogutulur. Ekmek dilimleri tabaklara yerlestirilir. Uzerine krema veya kaymak konulur. Bunun uzerine de visne taneleri yerlestirilir

Mühendis Forum

Ekmek tasarruf klavuzu
« : 19 Ekim 2008, 21:28:38 »